Сьогодні вночі, 31 грудня, з окупованого Криму видворили ялтинського блогера Євгена Гайворонського, який на початку підтримував російську окупаційну владу. Про це повідомляє голова Меджлісу Рефат Чубаров в Facebook.

За його словами, Гайворонського вивезли на материкову Україну в супроводі співробітників ФСБ і міграційної служби РФ. Його залишили в районі прикордонного переходу в Чертково-Мілове.

Чубаров зазначив, що наразі Гайворонський, ймовірно, вже в Бахмуті, звідки має намір виїхати до Києва. Також голова Меджлісу додав, що блогером займуться СБУ і прокуратура.

Ще 20 грудня адвокат Олексій Ладен у коментарі «Крим.Реалії» розповів, що підконтрольний РФ Ялтинський міський суд ухвалив рішення про депортацію Гайворонського з півострова.  Його відправили в спеціальний центр поліції в Краснодарському краї Росії.

«Судові пристави провели особистий обшук, після чого Гайворонського відправили в цей центр. Ще не було таких прецедентів, щоб громадян України депортували таким чином», – зазначив адвокат.

Додамо, що 31 жовтня Гайворонського звинуватили в образі російської влади в соціальній мережі. Йдеться про допис у Facebook. Проти нього порушили кримінальну справу за ч. 3 ст. 20.1 КоАП Росії (образа в інтернеті влади і символів Росії).

12 листопада Ялтинський суд визнав незаконними документи, за якими Гайворонський отримав російський паспорт.

Раніше блогера вже заарештовував суд за вживання наркотичних речовин.

Гайворонський на початку окупації Криму Росією підтримував окупаційну владу і президента країни-агресора Володимира Путіна. Неодноразово світився в пропагандистських ЗМІ, де виступав за «кримську весну» і просував її ідеї. Деякий час Гайворонський навіть був кореспондентом кримської редакції російського видання “Комсомольська правда”, а потім змінив свою думку про РФ і став працювати в опозиційному ЗМІ «Примечания».