Якщо у вас є євро у заначці: НБУ повністю змінює курс – з обіду призначатимуть його по-новому

Призначатиме курс євро НБУ буде по-новому, встигніть здати до обіду

Національний банк України планує запровадити довідкове значення курсу гривні до євро станом на 12:00. Крім того, офіційний курс євро розраховуватиметься як середній період. Про це повідомляє Національний банк України.

Довідковий курс євро було розроблено на прохання учасників ринку у співпраці з експертом міжнародної технічної допомоги. Його актуальність зумовлена ​​зростаючою вагою операцій на валютному ринку України.

Пропонується проводити його розрахунок щодня шляхом перемноження довідкового курсу гривні до долара США станом на 12 годин та середнього значення котирувань BFIX долар/євро, розрахованого з 10:30 до 12:00.

Також НБУ хоче змінити методологію розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют (крім долара США) та облікової ціни банківських металів із застосуванням підходів, аналогічних до розрахунку довідкового курсу гривні до євро станом на 12 годин.

Нині ці курси розраховуються за станом конкретний момент, а чи не як середнє значення певний період.

“Враховуючи це офіційний курс гривні до євро, а також іншим валютам (крім долара США) та облікову ціну банківських металів рекомендовано розраховувати за тією ж методологією, як і довідкове значення курсу гривні до євро станом на 12 год., однак станом на 15: 00 год”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, НБУ планує відмовитись від практики встановлення курсів деяких валют щомісяця.

Як зазначили у НБУ, створення багато років тому двох переліків валют (щоденного та щомісячного) для розрахунку офіційного курсу обґрунтовувалося технічними складностями щоденного обліку офіційного курсу у широкий перелік валют.

Рівень автоматизації розрахунків значно підвищився, що зменшило операційні обмеження та ризики щоденного розрахунку офіційного курсу для будь-якого переліку валют.

“З огляду на це, а також враховуючи міжнародний досвід, пропонується сформувати один щоденний кошик валют для встановлення офіційного курсу. До нього входитимуть іноземні валюти першої групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів та іноземні валюти, емітентами яких є країни, за даними платіжного балансу у попередньому році забезпечували не менше 95% товарообігу з Україною”, – йдеться у повідомленні.

Зазначений перелік коригуватиметься раз на три роки на підставі актуальних статистичних даних щодо товарообігу. Одночасно зберігатиметься можливість коригувати цей перелік частіше, якщо за валютами, що входять до нього, товарообіг з Україною знизиться нижче рівня 90%.

Офіційні курси обміну інших валют визначаються НБУ на основі офіційного курсу з долара та крос-курсів відповідних іноземних валют. Офіційні курси валют публікуються щодня на сайті НБУ не пізніше 15:30 дня розрахунку і набувають чинності наступного робочого дня.

Нещодавно ми розповідали, що в Нацбанку встановлять більш жорсткі правила щодо переказів із картки на картку.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *