В Україні автоматизують процес створення та вручення повісток

В Україні автоматизують процес створення та вручення повісток. Їх генеруватимуть у системі “Оберіг”, а доставлятимуть через “Укрпошту”. Про це розповів начальник Управління інформаційних технологій Міністерства оборони України Олег Берестовий.

За його словами, зараз повістки виписують вручну, роздруковують, і потім купа паперу надходить начальнику ТЦК, який має підписувати їх, ставити печатку, і далі повістки розносять.

«Як зараз відбувається виписання повісток? Їх виписують вручну, роздруковують, і потім стос паперу приходить начальнику ТЦК, який має підписувати їх, ставити печатку, і далі повістки розносять. Це — неефективний процес. Тому ми зробили зараз функціонал, щоб повістку можна було генерувати в реєстрі «Оберіг», підписувати електронним підписом начальника ТЦК і навіть не роздруковувати безпосередньо в ТЦК. Воно буде йти одразу на централізований друк, звідти — на Укрпошту, вона розвозитиме, а в нас буде інформація, де повістка знаходиться: чи вона була доставлена, чи ні, чи десь загублена, скільки часу на доставку пішло тощо», —пояснює Олег Берестовий.

З його слів, процес буде прозорим і «це дозволить мати військово-політичному керівництву релевантнішу інформацію, ніж є зараз».

Тепер повістку можна генерувати в реєстрі “Оберіг”, підписувати електронним підписом начальника ТЦК і навіть не роздруковувати.

«Відповідно, коли ти підписуєш електронним підписом цю повістку, то там не буде якоїсь закарлючки-підпису; і ти маєш бути впевненим, що тобі не надіслали якийсь фішинг абощо, а що дійсно твій ТЦК підписав цю повістку. Тому в Резерв+ буде функція: як через сканер QR можна буде перевірити чи дійсно начальник ТЦК підписав цю повістку, чи вона законна, валідна, легальна і її ніхто інший не підписав по дорозі до автобусної зупинки. Це функціонал, який дозволить захистити особу як військовозобов’язаного»., – додав він.

Також Олег Берестовий ще раз підкреслив, що повісток в Резерв+ не буде.

Нагадаємо, військовозобов’язаного в Україні до ТЦК та СП можуть викликати повісткою. Відмовитися від такого документа оповіщення може категорія осіб, яка була виключена з військового обліку.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *