У Туреччині стався n0тужнuй землетрус, є з@ruблі у Туреччині та Сирії. МЗС з’ясовує, чи є серед nостражд@лuх українці (ВІДЕО)

Люди намагаються дістатися до заблокованих мешканців у заваленому будинку в Діярбакирі, на південному сході Туреччини, рано вранці в понеділок, 6 лютого 2023 року. Фото: АР

На південному сході Туреччини під ранок 6 лютого стався потужний землетрус. Внаслідок землетрусу в Туреччині загинуло 912 людей, поранено 5 385. Про це станом на 12 годину за київським часом повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Прогнозувати точну кількість жертв, за його словами, зараз неможливо. У Туреччині оголошено найвищий рівень тривогиЖертви землетрусу є також у Сирії, передає АР. За даними Al Jazeera, у Сирії відомо про 467 загиблих. Посольство України в Туреччині перевіряє наявність українських громадян серед постраждалих, повідомили в МЗС.

Після землетрусу, який стався о 4.17 ранку за місцевим часом, зафіксовано 42 афтершоки, магнітуда найсильнішого становила 6,6.

Раніше повідомлялося, що у Туреччині внаслідок землетрусу загинули 284 людини. Поранених — майже дві з половиною тисячі Про це заявив віцепрезидент країни Фаут Октай.

“На даний момент ми втратили 70 наших громадян у Кахраманмараші. ми очікуємо, що ці цифри зростуть. Є 200 поранених. У нас також є 4 загиблих у Хатаї. Там ще 7 поранених і 200 зруйнованих будівель. У нас є ще 20 жертв у Османіє. Там ще близько  200 поранених. Ще 13 людей загинули в Адіямані. Ще 22 поранених і 100 зруйнованих будівель. У Діярбакір у нас 14 втрат, 226 поранених і 20 зруйнованих будівель. У Шанлиурфі ми втратили 18 громадян, 200 поранених і знову 60 зруйнованих будівель, ці дані по всій провінції. У Кілісі у нас 8 загиблих, 200 поранених і 50 зруйнованих будівель. В Адані у нас 10 загиблих, 118 поранених і 16 зруйнованих будівель. В Малатьї водночас загинули 47 людей , ще 550 поранені. Загалом натепер ми маємо 284 загиблих, 2 323 поранених і 1710 будівель зруйновано на даний момент”, — сказав віцепрезидент Туреччини Фаут Октай.

Станом на 6.30 за місцевим часом було відомо, що загинуло 76 людей, постраждало 440 людей, передає турецька інформаційна агенція Анадолу. Про це в понеділок, 6 лютого повідомили в Управлінні із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (AFAD).

Поштовхи відчувалися в довколишніх провінціях, переважно Хатаї, Османії, Адиямані, Газіантепі, Шанлиурфі, Діярбакирі, Малатьї та Адані.

У Туреччині оголошено найвищий рівень тривоги. Влада звернулася по міжнародну допомогу. Генштаб Збройних Сил Туреччини направив у зону лиха два літаки для транспортування бригад рятувальників.

За даними Анадолу, у Туреччині після землетрусу в низці районів на підприємствах і в офісах виникла пожежа. До місць загоряння направлені пожежники.

Як повідомляє АР, по обидва боки турецько-сирійського кордону мешканці прокинулися від підземних поштовхів за кілька годин до світанку. Десятки будівель обвалилися в містах прикордонного регіону.

Яка ситуація у Сирії після потужного землетрусу

Щонайменше сто людей загинули внаслідок землетрусу у Сирії. Ще сотні — поранені йдеться в заяві сирійського міністерства охорони здоров’я, передає Al Jazeera.

“516 поранених і 111 смертей зафіксовано в провінціях Алеппо, Латакія, Хама і Тартус”, — йдеться в заяві міністерства.

Як повідомляє сирійське інформаційне агентство SANA з посиланням ена оновлення від МОЗ країни, кількість жертв землетрусу зросла до 237 смертей та 639 травмованих.

За даними АР, на сирійському боці кордону землетрус зруйнував утримувані опозицією регіони, в яких проживає близько 4 мільйонів людей, переміщених з інших частин Сирії внаслідок тривалої громадянської війни в країні. Багато з них живуть у напівзруйнованих будинках з обмеженим медичним обслуговуванням. Щонайменше 11 людей загинули в одному з міст — Атмех, і ще більше були поховані під завалами, повідомив АР телефоном лікар з цього міста Мухіб Каддур.

“Ми боїмося, що кількість загиблих обчислюється сотнями”, — сказав Каддур, маючи на увазі північний захід країни.

Землетрус, який відчувався навіть у єгипетському Каїрі, стався приблизно за 90 кілометрів від сирійського кордону, на північ від міста Газіантеп, столиці великої турецької провінції з населенням понад 2 мільйони людей.

МЗС України з’ясовує, чи постраждали грормадяни України внаслідок землетрусу

Посольство України в Туреччині взаємодіє із турецькою владою, перевіряє наявність українських громадян серед постраждалих, повідомив речник українського МЗС Олег Ніколенко.

“Зранку на південному сході Туреччини в Газіантепі та Кахраманмараші стався потужний землетрус магнітудою 7,4 балів. Постраждала низка сусідніх міст, загинули та отримали поранення сотні людей, зруйновано сотні будинків. Для допомоги українцям в Туреччині на базі посольства відкрито дві “гарячі лінії”: +90 539 550 98 98 та +90 312 442 15 93. Родичі в Україні можуть також звертатися на “гарячу лінію” МЗС: +380 44 238 15 88”, — написав Ніколенко.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *