Ціна на газ в Україні побила рекорд, перевищивши 15 000 грн за тисячу кубів, – “Газпром” вдався до шантажу

Через рішення російського “Газпрому” ціни на газ в Європі різко зросли. В Україні вони досягли рекордного значення.

“Газпром”, відмовившись бронювати додаткові потужності українського транзиту на липень, накрутив ціни на газ в Європі і Україні.

Про це написало видання Financial Times з посиланням на гендиректора Оператора газотранспортної системи України (ГТС) Сергія Макогона.

Макогон висловив упевненість, що Росія штучно створила проблему в поставках газу до Європи, що вплинуло на ціни. Як підсумок вартість тисячі кубометрів блакитного палива в Нідерландах перевищила $ 450. Це максимум за останні 13 років.

 

Гендиректор висловив упевненість, що подія є класичним прикладом газового шантажу, до якого любить вдаватися Москва для тиску на інші країни. І мета цієї провокації, з його слів, отримати схвалення для російського газопроводу “Північний потік – 2”.

“Європа не повинна слідувати цьому ціновому шантажу”, – закликав Макогон.

Через дії “Газпрому” ціни на газ рвонули вгору і в Україні, досягнувши історичного максимуму. Згідно з даними Української енергетичної біржі, вартість тисячі кубометрів блакитного палива в нідерландському хабі TTF за одну добу зросла з 13 400 гривень за тисячу кубометрів до 16 637 гривень.

Трейдери незадоволені діями “Газпрому”, звинувачуючи російську корпорацію в штучному обмеженні поставок газу в Європу. Так, експерт Джеймс Хакстепп з S & P Global Platts попередив Москву, що вона ризикує втратити статус надійного партнера.

Через проблеми з поповненням газом сховищ Європа може зустріти зиму з серйозною нестачею. Швидше за все, Москві цього поведінки не пробачать.

За матеріалами dialog.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *