Росія у вогні: жителі гасять пожежі гілками і килимами – техніки немає

За добу площа пожеж в Росії збільшилася на 360 тисяч гектарів і досягла 5,7 млн ​​гектарів. Вогонь загрожує населеним пунктам в 7 районах Якутії.

Найскладніша ситуація з лісовими пожежами в Росії як і раніше зберігається в Якутії. Дим вже дійшов до Північного полюса, а площа вогнищ загоряння зростає в геометричній прогресії.

ТГ-канал “Пул No3” зазначає, що дим від лісових пожеж в Якутії вже накрив сусідні Бурятії і Красноярський край. Тайга захищає вічну мерзлоту від танення. Однак пожежі, що супроводжуються спекою, порушують природний баланс. Ліс оберігає від танення 200-300 метрів замерзлої води під ним.

“При таких темпах потепління клімату від російської вічної мерзлоти залишиться тільки п’ята частина. Всі будівлі, побудовані за північним технологіям, втратять стійкість”, – зазначає канал.

Також продовжують горіти південь Башкирії і Зауралля. ТГ-канал readovka пише, що навчені гірким досвідом якутів місцеві жителі закликають не сподіватися на чиновників і збирають в соцмережах волонтерів.

Ситуація критична – техніки немає, люди борються з вогнем за допомогою гілок і килимків. Місцеві скаржаться, що на допомогу їм нікого не відправляють.

 

В twitter. публікуються кадри з Зілаїрського району, де сьогодні вогонь йшов в сторону села Юлдибаєво.

В інтерв’ю “Обережно, новини” мешканка якутського села Хариялах розповіла, що з вогнем місцеві боролися майже поодинці – з повітря допомагав один вертоліт МНС.

Пожежна техніка з’явилася, тільки коли дітей і людей похилого віку забрав паром. Людям рекомендували зібрати речі і бути готовими до подальшої евакуації – вона може початися в будь-який момент.

Тим часом через смог в Якутії до 11 серпня припинені авіарейси в Мирний – через дим неможливо безпечно садити літаки.

За Матеріалами  dialog.uа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *