Політолог Олесь Доній вважає, що Петро Порошенко є причиною ненависті українців один до одного.

Про це він заявив в коментарі для ІА «Вголос».

«Перший момент полягає в тому, що жителі Санжар в 2014 році своєю більшістю підтримали Петра Порошенка. Так що це електорат Петра Порошенка, який потім в ньому розчарувався.

По-друге, агресія поширюється Україною незалежно від того, за кого голосують на президентських виборах. Ця агресія в значній мірі була «кинуто» в суспільство як елемент мови ворожнечі саме штабом Петра Порошенка. Метою було налаштувати одних проти інших. Той, хто не так голосує, став «недоукраінцем», малоросом, бидлом і так далі. І ця агресія сьогодні поширюється на різні верстви населення в різних проявах.

Відповідальність за це в значній мірі лежить на штабі Порошенко. Під час Помаранчевої революції таку ж мову ворожнечі розпалювали структури Медведчука, тоді теж ділили українців на три «сорти». Але найбільших проявів ця «технологія» зазнала саме під час останньої президентської кампанії завдяки штабу Порошенко », – пояснив Олесь Доній.

«Я давно говорив, що цю ненависть, яка роз’єднує серця українців, тепер ми не зітремо роками, а може і десятиліттями. Вона буде проявлятися по-різному: проти не тогорегіону, не тої мови, церкви і так далі. Тобто люди не будуть усвідомлювати свою єдність, а потім незабаром буде виникати питання, для чого нам жити разом.

Зараз деякі категорично намагаються звинуватити жителів якійсь області або міста в тому, що вони «недоукраінці», «дебіли», «придурки», тому що «не так» проголосували. Нам потрібно розуміти, що таким чином ці люди розвалюють Україну. Іншими словами, люди стверджують, що інші українці тільки через їх голосування є «придурками» або «дебілами», розвалюють Україну. Якщо ви не поважаєте жителів регіону, то, як я вже говорив, постане питання, для чого жити в одній державі.

Наприклад, в Санжарах трьох хлопців звинуватили, що вони ТІТУШКИ з Кропивницького. Виявилося, що один з них був учасником російсько-української війни. Так виходить, що коли він захищав Україну, то був хорошим, а коли прийшов на цю акцію, то став ТІТУШКОЮ? »- додав експерт.

«Одна справа критикувати акти агресії, незалежно від того, хто її застосовує (російськомовний або україномовний). І зовсім інша – звинувачувати українців з регіонального або політичною ознакою. Той, хто це робить, робить антиукраїнську діяльність на догоду Путіну і на користь Кремля. Українці мають право бути різними і право на «інше» голосування, але для того, щоб протистояти російській агресії ми повинні бути єдиними », – підсумував політолог.