Після РНБО! Терміновий указ – списки злили: вперше за 30 років. Облави почались – взяти їх!

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України провела 10 листопада засідання, на якому затвердила нові санкції, а також приділила увагу міграційній кризі на польсько-білоруському кордоні.

На брифінгу секретареві РНБО Данилову за підсумками довелося відповідати на запитання журналіста, який повторив слова екс-глави МВС Авакова, що на засідання РНБО приносять матеріали нібито лише за 5 хвилин до початку заходу.

Експерти проаналізували підсумки засідання РНБО, проведеного  в середині тижня.

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що не слід сприймати позачергове засідання РНБО як сенсацію. І переживати через те, що не було озвучено якихось гучних рішень.

“Насправді РНБО збирають не лише заради санкцій (хоча про санкції повідомили і сьогодні). Як до санкцій щодо Медведчука, так і після, найголовніше рішення РНБО – закриті. Публічні рішення і те, що йдеться на брифінгах, — це верхівка айсберга. А найважливіші нерідко не озвучуються, бо мають закритий характер, – пояснює Володимир Фесенко для видання “Коментарі”. – Наразі, на мій погляд, зібрали позачергове засідання РНБО, насамперед через ситуацію з мігрантами на польсько-білоруському кордоні. І через ризики , які вона несе для нас.

Данілов заявив, що “відповідні відомства отримали відповідні вказівки”. Відомо, що основна їх частина – задля публічного озвучування”.

Що стосується папок, які нібито роздають за 5 хвилин до засідання РНБО, про що заявляв Аваков, то тут, на думку експерта, Арсен Борисович явно лукавить.

“Усі пропозиції щодо санкцій готуються спершу у відповідних правоохоронних органах (СБУ та МВС), потім обробляються апаратом РНБО. Після цього надаються власне членам Ради нацбезпеки та оборони, – розповідає Володимир Фесенко. – При цьому, як уже повідомляли раніше, витоку, напевно, були. І це вже предмет розслідування: звідки саме були ці витоки – з МВС, СБУ чи апарату РНБО.

Щодо МВС новий міністр Денис Монастирський вже дав доручення провести службове розслідування. Бо були натяки, що частина витоків була саме з Міністерства внутрішніх справ. Вони були стихійні, а могли – цілеспрямовані, у яких заробляли.

Питання – хто? Великі люди чи клерки середнього рівня? Імовірно, мова все ж таки саме про великих людей. Відома практика давно існує з часів перебудови, особливо 90-х років, коли ті чи інші великі бізнесмени чи кримінальні авторитети банально купували джерела в МВС та інших правоохоронних органах, щоб їм зливали інформацію заздалегідь. Можуть бути інформатори та бізнесу, і кримінальних структур, які сидять в апаратах різних органів. А можуть цілеспрямовано продавати таку інформацію та керівники цих органів”.

Водночас, на думку PR-експерта, політичного аналітика Олександра Солонька, те, що засідання РНБО проводилося не традиційно в п’ятницю, а в середу, можна розглядати як систему кризового менеджменту, кризової комунікації.

“Все це – певна реакція Офісу президента на медіа-атаку, яку було проведено на представників влади і колишнім спікером Ради Дмитром Разумковим, і колишнім головою МВС Арсеном Аваковим.

А певним плацдармом для такої атаки стали телеканали холдингу, що належить Рінату Ахметову. ВП довелося, хоч і із запізненням, але реагувати. А саме РНБО та брифінги за підсумками засідання – можливість донести якісь свої меседжі”, – пояснює Олександр Солонько.

За його словами, у цьому ракурсі можна розглядати нові санкції: і проти людей, які відкрили представництво Нікарагуа в Криму, і проти компаній, на які зареєстровано три лайнери Медведчука та Козака.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *