ПІДТОПЛЕНІ БУДИНКИ, ПОДВІР’Я ТА АВТОШЛЯХИ: РЯТУВАЛЬНИКИ РОЗПОВІЛИ, ЯКА ЗАРАЗ СИТУАЦІЯ НА ЗАХОДІ (4 ФОТО)

Надзвичайники з зони підтоплення евакуюють людей та відкачують воду.

Рятувальники продовжують надавати допомогу громадянам, що проживають на заході України. Там унаслідок інтенсивних опадів та підняття ґрунтових вод спостерігається підтоплення автодоріг та домогосподарств.

Яка ситуація станом на 17:00 23 червня у західних областях України, інформує ДСНС.

Івано-Франківська область
На території 13 адміністративних районів (Верховинський, Тлумацький, Снятинський, Коломийський, Тисменицький, Долинський, Калуський, Богородчанський, Рожнятівський, Городенківський, Косівський райони та Івано-Франківська й Яремчанська міська рада), у 84 населених пунктах підтоплено:

866 домогосподарств;
604 житлових будинки;
210 присадибних ділянок;
23 пішохідних та 13 автомобільних мостів;
розмито 15 340 м автошляхів;
відбулося дев’ять зсувів ґрунту;
зруйновано берегоукріплень 280 м;
з 29 населеними пунктами відсутнє дорожнє сполучення.
Для надання допомоги населенню рятувальники здійснили 64 виїзди, всього до ліквідації наслідків негоди залучено 145 одиниць техніки та 615 осіб.

Працівники пожежно-рятувальної служби відкачали воду з 43 житлових будівель та п’яти об’єктів, відвели воду з 48 дворогосподарств (орієнтовно 8200 м куб.), розчистили три ділянки автомобільної дороги від зсуву ґрунту протяжністю 56 м, прибрали вісім повалених на проїжджу частину дерев, надали допомогу з буксируванням із зони затоплення водіям чотирьох транспортних засобів.

З зони підтоплення було евакуйовано 307 осіб, з них 48 дітей.

“Завантажено у гелікоптер ДСНС України “Eurocopter Н225″ 2150 кг продуктів харчування (мука, цукор, крупи, хліб) для мешканців Верховинського району, з котрими через негоду було відсутнє транспортне сполучення”, – додають у ДСНС.

Водночас міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у Facebook повідомив, що комісія з обстеження наслідків надзвичайної ситуації планує ухвалити рішення перекрити міст на мікрорайон Пасічна сьогодні з 23:00 до 6:00, якщо будуть передумови.

“Пропускатимуть лише спецтранспорт (поліція, швидка тощо)”, – написав він.

Закарпатська область
Унаслідок інтенсивних опадів та підняття ґрунтових вод відбулось підтоплення 70 дворогосподарств:

65 дворогосподарств у селищі Ясіня;
п’ять дворогосподарств у м. Рахів.
Також підтоплено 40 гектарів пасовищ між селами Сокирниця та Стеблівка Хустського району.

Окрім цього, відбулись переливи через автошляхи в Рахівському районі:

автошлях місцевого значення в селищі Ясіня (протяжність 70 м);
автошлях державного значення Н-09 Мукачево-Рогатин в с. Костилівка Рахівського району в двох місцях (протяжністю 100 м, рух транспорту зупинено);
автошлях Н-09 Мукачево-Рогатин в с. Білин (протяжність 100 м, рух транспорту зупинено);
автошлях Н-09 Мукачево-Рогатин в с. Кваси в одному місці (протяжність  50 м);
автошлях державного значення Н-09 Мукачево-Рогатин в м. Рахів (протяжність 100 м, рух транспорту зупинено).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Повінь у Закарпатській області: внаслідок сильних опадів підтоплено двори і погреби

Наразі повністю втрачене міжобласне сполучення Закарпаття – Івано-Франківськ у межах Рахівського району, зазначають у МВС України.

До ліквідації наслідків негоди залучено п’ять одиниць техніки, три мотопомпи та 18 рятувальників.

Чернівецька область
У м. Вижниця зруйновано тіло дамби (№21А) на р. Черемош, водою знесено берегоукріплення (габіони).

“Силами ДСНС у взаємодії зі службою водного господарства проводяться заходи з укріплення берега, укладено понад 20 куб.м пиломатеріалів та 25 куб. м піщано-гравійної суміші. Завдяки вжитим заходам станом на 9 год. підтоплень у місті не допущено, роботи тривають”, – зазначають надзвичайники.

Поблизу с. Банилів Вижницького району стався порив дамби № 5, унаслідок чого підтоплено 18 домогосподарств в с. Банилів та 10 обійсть у с. Слобода Банилів. Рятувальники з підтоплених житлових будинків врятували 13 осіб.

Для надання допомоги у с. Банилів та Слобода Банилів працює зведений загін ДСНС, організовано роботу штабу.

Крім цього, поблизу с. Розтоки Путильського району надано допомогу щодо забезпечення проїзду на автодорозі регіонального значення Р-62 Чернівці-Верховина протяжністю 50 м, що була частково пошкоджена (змито частину дорожного полотна з утворенням провалу) внаслідок розмивання опорної стіни бетонного берегоукріплення.

У с. Бісків рятувальники відкачали воду із трьох підтоплених домогосподарств та укріпили береги місцевого потічка.

На хуторі Білий Потік цього ж району відбувся зсув ґрунту на територію приватного дворогосподарства. Потреби у відселенні людей немає.

За даними пресслужби поліції Буковини також внаслідок негоди постраждали населені пункти у Новоселицькому і Кіцманському районах. Є загроза підтоплення територій у Чернівцях і на Герцаївщині.

Від ДСНС на території області залучено 78 осіб та 11 одиниць техніки.

Львівська область
23 червня внаслідок ускладнення погодних умов, що супроводжувались сильними дощами, у с. Зарічне Стрийського району, розлилась річка Турянка.

Підтоплено близько 100 житлових будинків, 105 господарсько-нежитлових споруд, школа, яка не діє, ветеринарний пункт, два продуктових магазини, клуб-бібліотека.

“Організовано дві рятувальні групи для проведення пошуку та рятування людей. За допомогою човнів та рятувальних жилетів врятовано трьох осіб: чоловіка 1971 року народження, жінку 1974 року народження та жінку 1960 року народження, яка звернулась за медичною допомогою у стані шоку”, – зазначають у ДСНС.

На в’їзді в с. Зарічне стався перелив р. Свіча через дорогу протяжністю 25 м. Проїзд до населеного пункту наявний.

Водночас президент України Володимир Зеленський дав завдання оперативно допомагати мешканцям західних областей, які потерпають від негоди, повідомляє пресслужба глави держави.

“Повені – це страшна проблема, яка вимагає ретельного стратегічного вирішення. А зараз ми маємо оперативно потурбуватися про людей, які залишаються без світла, чиї домівки затопило”, – сказав президент.

Нагадаємо, на найближчі три дні,  23-25 червня, у ДСНС попередили про паводки на заході України.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *