Пенсіонери закликали Зеленського не підвищувати тариф на світло: президент відповів на петицію

Українські пенсіонери звернулися до Володимира Зеленського з проханням не підвищувати тариф на світло. Президент розглянув відповідну петицію та дав вичерпну відповідь.

На офіційному сайті глави держави опублікували петицію №22/227444-еп від 3 червня 2024 року. Її автором виступив Роман Парфьонов. Звернення набрало на три сотні більше голосів, ніж потрібно – 25 304.

Автор ініціативи від імені малозабезпечених громадян України попросив заборонити підвищувати вартість світла для побутових споживачів в умовах війни. Вказано, що зарплати більшої частини населення не відповідають ціні на електроенергію.

“Уряд і ви особисто обіцяли ввести мораторій на підвищення тарифів до кінця війни, але, на жаль, ці обіцянки не були виконані. Народ України стикається з величезними фінансовими труднощами, а особливо важко доводиться людям пенсійного віку. В таких умовах підвищення тарифів на електроенергію стає непосильним тягарем для більшості громадян”, – пояснив Парфьонов.

Зазначено, що Україні розуміють, що вітчизняна енергосистема потребує ремонту та оновлення. Проте відновлювальні роботи не повинні проводитися за рахунок громадян, які й так ледве зводять кінці з кінцями:

“Закликаємо уряд знайти інші способи фінансування цих робіт, не забираючи у людей останнє”.

Автор петиції підкреслив, що слід забезпечити прозорість і звітність у використанні грошей, які виділяються нашій країні міжнародні партнери саме на ці цілі. Названо один з варіантів вирішення проблеми – це скорочення заробітних плат депутатів і державних службовців, а також заборона на преміювання.

Уточнюється, що витрати на утримання правління “Укренерго” зросли, і в квітні поточного року перевищили 8,5 млн грн.

“На тлі цих даних виникає питання про компетентність усього уряду”, – наголосив Роман Парфьонов. Він закликав надати звітність за кожним напрямком використання коштів, які виділили партнери на ремонт енергосистеми та проконтролювати виконання цих вимог.

Зеленський надав відповідь 24 липня та подякував за небайдужу громадянську позицію. Він нагадав, що Кабмін реалізує програму надання субсидій соціально вразливим категоріям населення на оплату житлово-комунальних послуг. І з 1 червня, коли підвищився тариф на світло до 4,32 грн/кВт-год ПФУ автоматично перерахує розмір допомоги від держави.

“З огляду на соціальну значущість порушеного питання я звернувся до прем’єр-міністра України з пропозицією розглянути петицію, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав і свобод громадян, та визначитися щодо відповідних заходів реагування. Додатково запропонував пришвидшити запровадження заходів зі створення нової децентралізованої генерації електроенергії, налагодити регулярне інформування населення про стан справ у паливно-енергетичному комплексі України, використання коштів на його відновлення, у тому числі за рахунок міжнародної допомоги, та вжити всіх можливих заходів, спрямованих на економію енергоресурсів споживачами, зокрема населенням, бізнесом, бюджетними установами, житлово-комунальними підприємствами тощо. Про результати вас буде поінформовано Урядом України у місячний строк”, – повідомив президент.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *