Допис щодо ідеї доповнення шкільного меню молочними та кисломолочними продуктами викликав дискусію, і це добре. Добре, що нам не байдуже, що саме їдять наші діти.

Прозвучало багато аргументів за «молочку» у шкільному харчуванні, але не менше й аргументів проти. Всі вони – вагомі й обов’язково будуть враховані. Особливо зважаючи на збільшення випадків непереносимості лактози.

Вирішальне слово буде за педіатрами та дієтологами, які допомагають розробити оптимальний варіант, безпечний і корисний для дітей. А також за Міністерством охорони здоров’я, без позитивного висновку якого неможливо впровадити цю чи будь-яку іншу подібну програму.

Також отримала важливе зауваження, що у багатьох випадках діти відмовляються пити молоко та виливають його. З ремаркою згодна, але доповню. Завдання держави – надати можливість, а скористатися нею чи ні – вирішать діти та їхні батьки.

Але пілотний проект, над яким зараз працюємо, не обмежується лише молоком. Це – молочні та кисломолочні продукти в цілому як джерело кальцію та вітаміну D, необхідних для нормального росту та здоров’я кісток. І, відповідаючи на ще одне ваше питання, – натуральні, без цукру та барвників.

Нижче – ще декілька запитань, які ви ставили найчастіше.

  1. Яка саме «молочка» і в якому вигляді допустима у шкільних їдальнях згідно з нормами? Та як бути у випадках, якщо у дитини непереносимість лактози?

Навчальні заклади керуються постановою Кабінету Міністрів України № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», виданою ще у 2004 році, та наказом МОЗ «Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» № 242/329 від 1 червня 2005 року. Тому осучаснення нормативної бази має стати одним з пріоритетів.

Наявні норми рекомендують до споживання дітьми молоко та кисломолочні продукти, сир кисломолочний, сметану. Міністерство охорони здоров’я працює над оновленням нормативної бази, і розроблений ним проект наказу дещо розширює та конкретизує цей перелік: нежирні молоко та кисломолочні продукти, сметана, сир середньої жирності, а також рекомендує до продажу у буфетах молоко та молоко вітамінізоване у промисловій порційній упаковці, йогурт, кефір, ацидолакт, наріне.

Той самий документ уже містить і рекомендації щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами, як-от непереносимість лактози, для яких мають застосовуватися спеціальні харчові продукти: безлактозні молоко та кисломолочні продукти; напої на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю.

  1. Хто контролює якість продуктів / страв?

Згідно з чинними нормами, контроль якості продуктів / страв – це відповідальність керівника закладу освіти та суб’єкта господарської діяльності, який надає послуги харчування, тобто – постачальника. Перевірку здійснює Держпродспоживслужба.

На виконання указу Президента України Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством освіти і науки, іншими державними установами та із залученням експертів і громадських організацій завершують розробку Національної стратегії щодо розбудови безпечного та здорового освітнього середовища. Один з компонентів стратегії – організація здорового, раціонального та безпечного харчування у закладах освіти, і, сподіваюсь, під час її реалізації система контролю якості буде переглянута та вдосконалена.

  1. Побажання про обов’язкове включення до шкільного меню свіжих овочів та фруктів.

Підтримую на 100% і обов’язково врахую. Проект з «молочкою» має на меті не замінити якісь продукти в дитячому раціоні чи кардинально змінити його, а доповнити та розширити шкільне меню.

  1. Чи співпрацюємо з Євгеном Клопотенком, який розробив оновлене меню для шкільних їдальнь?

Це питання варте окремого допису. Найближчим часом розповім

  1. Що маю на увазі під корисними снеками?

Для мене як мами корисний «перекус» – це горіхи, фрукти чи сухофрукти, натуральний йогурт. На жаль, у шкільних буфетах таких продуктів майже немає. Натомість без проблем можна купити чіпси, сухарики, навіть локшину швидкого приготування, газовані солодкі напої, висококалорійні шоколадні батончики тощо…

За матеріалами сторінки Олени Зеленської

Джерело: bestpost.co.ua