Настав час почути неприємні речі, шановне товариство. Найближчим часом почнеться масове тестування, і ви побачите цифри..

Настав час почути неприємні речі, шановне товариство.

Сподіваюся, ви розумієте, що статистика в різних країнах відображає не кількість хворих, а кількість протестованих. Якщо тестів в країні немає, то статистика відображає нуль хворих від к-віруcу. Якщо на тисячу хворих завезли сто тестів, то статистика покаже 100. На статистику хворих не впливають тести, використані для тестування здорових, а також ті, хто встигли померти до тестування. Додаткове викривлення статистики дають експрес-тести (а інших в Україні майже немає), бо вони не показують хворобу приблизно протягом першого тижня, поки не почали інтенсивно вироблятися антитіла.

Найближчим часом почнеться масове тестування, і ви побачите цифри, які зростають експоненційно. Зараз я поясню, чому треба боятися, але не треба панікувати.

Цифри, які щодня зростатимуть, відображатимуть процес масового тестування, а не процес поширення захворювання. Думаю, вже майже всім зрозуміло, що вірус потрапив в Україну давно і поширюється вже певний час, але за відсутності тестів хворі не отримували відповідний діагноз. Кількість захворювань із невиразним діагнозом «вірусна пневмонія» перевищує середні показники, так само як і кількість смертей з цим діагнозом, причому особливо в регіонах інтенсивної трудової міграції.

Це дозволяє припустити, що в Україні вже є тисячі хворих на коронавірус, сотні померлих, сотні вилікуваних, а також тисячі інфікованих носіїв, в яких хвороба протікає без симптомів чи з мінімальними симптомами.

Це є причиною, чому треба боятися. Але не треба панікувати, помилково приймаючи стрімке зростання статистики за поширення хвороби. Страх стимулює розумову діяльність, паніка, навпаки, вимикає мозок, а ще й знижує імунітет.

Бережіть себе та особливо тих, хто у зоні ризику. Нам допоможе масове тестування всіх, хто прибув з інших країн, та тих, хто з ними спілкувався. Допоможіть виявити їх у своєму оточенні, наполягайте на тестуванні та самоізоляції. Дотримуйтеся карантину самі.

Будь ласка, коли почнеться паніка, поясніть максимальній кількості людей, що цифри відображають не стрімке поширення епідемії, а зростання нашої обізнаності щодо неї. Притлумити паніку є нашим громадянським обов’язком.

Насамкінець стара середньовічна приповідка. В одному місті почалася епідемія, тож місцевий праведник пішов шукати ангела смерті і знайшов його за роботою. «Скільки людей ти маєш вбити?» — запитав він його. — «Мені дозволено вбити п’ять тисяч людей», — була відповідь. З часом епідемія закінчилася, але забрала вона набагато більше, п’ятнадцять тисяч жертв. Праведник знову знайшов ангела смерті і звинуватив його в обмані. «Ні, я сказав правду, — наполягав на своєму ангел смерті, — я вбив лише п’ять тисяч, решта померли від страху переді мною».

Валерій Пекар

Джерело: prefiks.co.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *