На Землі з’явився новий океан – чим це загRожує планеті і людству

У світі з’явився новий океан: кліматологи забили тривогу. Вчені говорять про поділ Північного Льодовитого океану і утворення нового

Кліматологи та морські біологи заявили про поділ Північного Льодовитого океану і про поведінку його вод. Амеразійський басейн Арктики, що знаходиться під впливом тихоокеанських вод, і Євразійський басейн, який відчуває вплив атлантичних вод, по-різному реагують на кліматичні зміни. Саме це говорить про наявність двох автономних одиниць.

Вчені з Університету Аляски у Фербенксі і фахівці з Фінського метеорологічного інституту прийшли до висновку, що Північний Льодовитий океан, який охоплює менш як 3% поверхні планети, особливо чутливий до аномальних умов, які складаються в океанах низьких широт. Про це пише Science Daily.

Океан, скріншот: YouTube
Океан, скріншот: YouTube

Зазначається, що останні кілька десятків років у Північний Льодовитий океан надходить все більше теплої солоної води Атлантичного океану. Це стало причиною перемішування вод верхніх і нижніх шарів океану. Солона вода на поверхні допомагає морським організмам краще розвиватися і бути більш продуктивними. Багато істот з субарктичних широт рухаються на північ, інколи ж вони заміщають місцеві арктичні види.

Крім того, холодний верхній шар океанської води все більше нагрівається, на морський лід впливає тепло з глибин і він зазнає руйнування. В іншій частині Північного Льодовитого океану відбувається протилежний процес. Зокрема, з Тихого океану до моря Арктики надходить більше прісних вод, і тут вода більш виразно розділяється на прісну і солону. Як зауважують дослідники, з часом тут постраждає різноманітність видів.

Як зазначають морські біологи, Північний Льодовитий океан зараз виглядає як цілком новий океан. Проте нові зміни впливають на прогнозування погоди, течії і рух морського льоду. Вони також несуть серйозні наслідки для жителів Арктики, зокрема для рибного промислу, туризму і судноплавства.

У світі з'явився новий океан, фото: Frontiers

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *