Лукашенко забарикадувався в Білорусі і нікого не впускає, але… готовий до діалогу

Литовському депутату був заборонений в’їзд до Білорусі

Литовського депутата Європарламенту Пятраса Ауштрявічюс не впустили на територію Білорусі. Він разом зі своїм польським колегою, главою делегації Європарламенту по відносинам з Білоруссю Робертом Бедронем, збирався оцінити обстановку в країні після президентських виборів. Про це повідомила “Радио Свобода“.

Дипломати планували відвідати Білорусь 14-16 серпня, щоб поспілкуватися із затриманими городянами, посадовими особами та неурядовими організаціями. Бедроню у в’їзді відмовили, після чого поїздку відклав і Ауштрявічюс, про що написав у своєму Twitter: “Режим Лукашенко не дозволив мені і моєму колезі депутату Європарламенту Роберту Бедроню сьогодні відвідати Мінськ. Роберта депортували, мої квитки анульовані. Ось що Лукашенко має на увазі під діалогом “.

Європарламент, скріншот: Youtube
Європарламент, скріншот: Youtube

Нагадаємо, напередодні Центральна виборча комісія Білорусі оголосила остаточні результати минулих 9 серпня виборів і назвала ім’я президента. За чинного главу держави Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за опозиційного кандидата Світлану Тіхановском – 10,1%.

Тіхановском не згодна з результатами виборів. Вона заявляє, що за неї на президентських виборах проголосувало 60-70% виборців. Що знаходиться в Литві опозиціонер закликала мерів міст Білорусі 15 і 16 серпня здійснити масові зібрання. Тим часом міністри закордонних справ країн Євросоюзу попередньо узгодили нові санкції проти Білорусі.

У свою чергу президент Лукашенко заявив, що проти держави почалася агресія, організована з-за кордону, і згадав про Україну. “Чи не висувайтеся ви зараз на вулицю! Зрозумійте, що вас і наших дітей використовують як гарматне м’ясо! Сьогодні вже понаїхали сюди з Польщі, Голландії, України, з цієї” відкритої Росії “, Навального і так далі і тому подібне. Уже агресія почалася проти країни “, – застеріг він протестувальників.

На слова Лукашенко відгукнувся президент України Володимир Зеленський, який заявив, що з російською боку не було ніякого втручання у внутрішні процеси Білорусі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *