Дитячий хірург Сергій Петрик: COVID-19 у дітей! До уваги колег та батьків!!! Прошу максимально поширити!

До уваги колег та батьків!!!

Прошу максимально поширити!

COVID-19 та діти

Дана інформація, яку я підготував, адресується в першу чергу колегам-лікарям: педіатрам, дитячим інфекціоністам, акушерам, оториноларингологам, хірургам, сімейним лікарям.

Вона також буде корисною і для батьків.

В даній статті містяться об’єднані дані щодо захворюваності на короновірус дітей, за результатом обробки даних з офіційних відкритих джерел

Стаття містить інформацію за результатами дослідженої захворюваності на COVID-19 в Китаї, США, Англії, Італії.

Враховуючи очевидно низьку захворюваність та смертність здорових дітей, європейська лікарська спільнота не припускає, що лікування потребуватиме велика кількість дітей. Проте, залишається висока вірогідність наявності ускладнень у дітей, які мають імунодепресивні стани або супутню важку патологію.

ВРАЗЛИВІСТЬ

Діти значно рідше заражаються коронавірусом, ніж дорослі. Дослідження інфекції COVID-19 у китайських дітей (Dong Y et al. Pediatrics, 2020) показує, що з 2145 загальних випадків понад 90% були безсимптомними, легкими або помірними. Зафіксовано лише одну смерть.

СМЕРТНІСТЬ

У найбільшій серії пацієнтів з числа дітей (Китай), летальність від інфекції склала менше 0,05% для осіб, які не досягли 18 років.

19 березня Італійське товариство педіатрії опублікувало звіт, в якому показано, що в Італії було зареєстровано лише 330 випадків інфікування дітей COVID-19. В основному це діти старше 6-ти річного віку, які мали легкі клінічні прояви.

ІНКУБАЦІЙНИЙ ПЕРІОД

ВООЗ повідомляє, що здебільшого тривалість інкубаційного періоду для COVID-19 становить від 1 до 14 днів. Найчастіше – близько п’яти днів.

ПЕРЕДАЧА ВІД МАТЕРІ ДО ДИТИНИ

Дані про те, чи можуть вагітні жінки, заражені новим коронавірусом, передавати його плоду через плаценту під час вагітності (“вертикальна передача”) відсутні.

У кількох дослідженнях вагітних, інфікованих новим коронавірусом, не виявлено доказів вертикальної передачі, оскільки у жодного з новонароджених дітей не було позитивного тесту на COVID-19.

Також вірус не було виявлено у зразках навколоплідних вод, пуповинній крові або в самій плаценті (Zhu et al. 2020; Chen et al. 2020; Chen et al. 2020; Zhang et al. 2020; Li et al. 2020). Однак було зареєстровано декілька випадків новонароджених дітей, заражених COVID-19 . Але залишається незрозумілим, заражені вони до, під час або після пологів (Qiao, 2020; Murphy, 2020). На сьогодні немає жодних доказів, які б припускали, що COVID-19 може передаватись до немовляти через грудне молоко.

Зберігайте спокій та поширюйте лише перевірену інформацію з достовірних джерел!

Бажаю усім здоров’я!

Сергій Петрик – дитячий хірург

Джерело: prefiks.co.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *