Діло “вагнеровців”: Порошенко не прийшов на ТСК – члени комісії готують звернення до Генпрокуратури

16 липня відбулося друге засідання ТСК з питань розслідування можливих протиправних дій чиновників проти суверенітету України.

Петро Порошенко не прийшов на ТСК (Тимчасова слідча комісія) у справі ПВК “Вагнер”. Голова Комісії народний депутат України Мар’яна Безугла озвучила питання, які планували поставити екс-президенту.

Деталі засідання описав позаштатний радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

У колишнього глави держави хотіли дізнатися: де, коли, кому і за яких обставин було віддано розпорядження про початок спецоперації; задокументовано чи рішення або було зроблено в усній формі; хто був присутній, і які точки зору висловлювали щодо цієї справи, а також на чиє ім’я було оформлено документ.

Представники Головного управління розвідки Міністерства оборони заявили, що відомство не є органом досудового слідства і не використовується для переслідування осіб, щодо яких проводяться кримінальне розслідування.

Решта пояснення вони готові надати виключно в закритому режимі засідання ТСК.

Представник Офісу Генпрокурора уточнив, що 30-31 липня 2020 року Шевченківський суд обрав запобіжний захід для підозрюваних “вагнеровцев” (утримання під вартою). Однак на запит на видачу підозрюваних уповноваженим органам Білорусі була отримана відповідь: у видачі підозрюваних офіційно відмовлено.

 

Відповідні кримінальні справи проти представників різних російських ПВК були розпочаті ще в 2014 році. Прокурор виділив справу проти бойовиків ПВК в окреме провадження в 2020 році.

В СБУ також готові озвучити детальну інформацію по справі, однак зроблять це тільки в закритому режимі.

У підсумку голова ТСК Мар’яна Безугла заявила, що відсутність Порошенко зробило засідання неефективним. Члени комісії планують звернутися в Генпрокуратуру для силового приводу 5-го президента на комісію.

Наступне засідання ТСК проведуть 19 липня в закритому режимі.

За матеріалами dialog.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *