Після вакцинації болить поперек і температура піднімається до 39: лікар розповіла, що робити

Про особливості свого організму пацієнту слід поговорити з сімейним лікарем перед вакцинацією.

Після будь-якої вакцинації, в тому числі і від коронавируса , може статися реакція організму і це потрібно обговорити зі своїм сімейним лікарем.

Про це розповіла лікар-інфекціоніст консультативно-діагностичної поліклініки Житомирської обласної клінічної лікарні ім. А.Ф. Гербачевського і координатор управління охорони здоров’я Житомирської ОДА за напрямом “Інфекційні хвороби” Ольга Сахневич, пише “Укрінформ”.

Лікар зазначила, що після будь-якої вакцини повинна відбутися реакція організму і це вважається нормою.

“Вона може бути взагалі мало чутлива, наприклад – біль в попереку або слабкість. Оскільки захворювання імунне, воно запускає імунну відповідь на дозу вакцини. Тобто, якщо це мРНК-вакцина, то вам вводять частину закодованого РНК-вірусу, ваш організм змушує спрацювати на вакцину. Все залежить від того, яка у вас генетично імунна система. у кого-то після щеплення може бути температура 37 або 39 градусів, біль або почервоніння в місці ін’єкції, набряк, збільшення лімфатичних вузлів, біль в пахвових ділянках, висип, інтоксикаційний синдром з можливими порушеннями шлунково-кишкового тракту “, – пояснила Ольга Сахневич.

Про особливості свого організму пацієнта слід обговорити з сімейним лікарем перед вакцинацією, щоб він розумів, на що звертати увагу.

“Щоб він знав, на що звертати увагу, яку першу допомогу надати, куди звернутися, якщо самому не під силу перша допомога. Після цих реакцій люди зараз йдуть до алергологів, інфекціоністів, хоча ми їм пояснюємо, що не займаємося вакцинацією і не контролюємо розвиток подій після неї. Але часто люди не знають, до кого звертатися “, – говорить Ольга Сахневич.

Також медик зазначає, що є люди, у яких після вакцини які не виробляються антитіла до вірусу, однак це не означає, що вони не захищені, оскільки спрацьовує Т-пам’ять, яка здатна розпізнати антигени і бере участь в імунній відповіді при їх повторному попаданні в організм.

За матеріалами з сайту tsn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *