Подорожчає буквально все: експерт розповіла, як зміняться ціни в Україні найближчим часом

За 2021 рік в Україні злетіли ціни практично на всі групи товарів, але і це ще не межа.

Для українців невтішні новини: слід чекати подорожчання буквально всіх продуктів харчування. І на найближчий час немає передумов для зниження ціни ні на одну з позицій.

Як розповіла журналістам “РБК- Україна” аналітик однієї з консалтингових компаній Неля Онищенко, з найменшими темпами дорожчає пшоно, ціна на яке росте тільки на 0,8% в місяць. Цукор і вершкове масло дорожчають щомісячно на 8%. Основні фактори, що впливають на цей процес, – дедалі більша собівартість виробництва.

На жаль, будуть дорожчати і продукти тваринного походження. В першу чергу тому, що їх виробляється все менше.

 

“Спостерігається зниження виробництва м’яса (виключаючи свинину), молока і яєць. З січня по травень 2021 року в порівнянні з аналогічним періодом в 2020 році виробництво скоротилося на 3-4%. Подальше зменшення поголів’я великої рогатої худоби і птахів свідчить про те, що ситуація з виробництвом найближчим часом не зміниться, а, відповідно, особливих передумов для зниження цін не буде “, – розповіла аналітик.

Невтішна тенденція і по соняшниковій олії, яке за перше півріччя нинішнього року подорожчало на 50%.

На жаль, це не межа. Як розповіла аналітик, зараз немає передумов для зниження ціни на сировину – соняшник. Більш того, прогнозується його подорожчання. Що призведе до подорожчання масла: приблизно на 30% до середини осені.

“Стрімке зростання цін спостерігається і на соняшникову олію, яке тільки протягом 6 місяців 2 021 стало дорожче більш ніж на 50% (середньомісячної приріст склав більше 8%). Основою для зльоту ціни тут теж стало сировину. Але і це ще не кінець – зростання ціни буде спостерігатися як мінімум до середини осені і може становити 25-30% “, – підкреслила експерт.

За матеріалами dialog.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *