Україна уклала вигідну угоду з Великобританією і готує експедицію в Антарктиду

7 червня Кабмін виділив кошти на закупівлю океанографічного корабля-криголама для антарктичних експедицій і досліджень світового океану.

У 2021 році Україна може отримати власний криголам для експедицій в Антарктиду, який відродить український науковий флот. Уряд виділив кошти для придбання колишнього флагмана Британської антарктичної служби “Джеймс Кларк Росс” (RRS James Clark Ross). Офіційний Лондон погодився укласти угоду з великою знижкою – корабель обійшовся в 5 мільйонів доларів. Початкова ціна становила 10 мільйонів доларів, повідомила прес-служба МОН Украіни.Теперь рішення Кабміну повинен затвердити Комітет Верховної Ради України з питань бюджету. Наступним кроком стане покупка судна.

Директор антарктичного центру Євген Дикий зазначив, що “Джеймс Кларк” знаходиться в хорошому стані і ще 20-25 років може служити українським вченим.

“У разі успішного виконання програми корабель зможе відправитися в Антарктиду вже до кінця цього календарного року”, – сподівається Дикий.

Британський криголам є спеціалізоване майже стометрової судно водотоннажністю в 5732 тонни (флагман ВМСУ фрегат “Гетьман Сагайдачний” при довжині 122 метра має водотоннажність в 3642 тонни), яке в штатному режимі може рухатися крізь шар льоду товщиною 1,5 метра (максимум 4 метрів) .

За матеріалами dialog.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *