Шевченко знає, як бити скандинавів: історія особистих протистоянь збірних України і Швеції (ВІДЕО)

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко як ніхто інший знає рецепт перемоги над збірною Швеції – суперником національної команди по 1/8 фіналу Євро-2020.

Збірна України не києм, то палицею пробилася в плей-офф фінальної частини Євро-2020. Дякувати за це українська команда повинна пані Фортуну, шведів з іспанцями, але і трохи себе – як не крути, без перемоги над Північною Македонією нам би вже ніхто не допоміг.

За іронією долі в 1/8 фіналу підшефні Андрія Шевченка зустрінуться зі своїми рятівниками – збірної Швеції. Перемога шведів над поляками в третьому турі чи не ключовий результат, який забезпечив Україні продовження боротьби на турнірі.

Футболістам національної команди саме час забути про всі перипетії групового раунду і зосередитися на майбутнього суперника. Другу поспіль непоказну гру на турнірі вболівальники навряд чи пробачать українській команді, тим більше коли у неї на кілька днів більше на підготовку, ніж у шведів. Заяви про неналежне функціональному стані і втоми вже навряд чи когось влаштують.

Україна і Швеція мають за плечима чотири особисті зустрічі, і статистика тут на боці українського колективу: 3 перемоги і 1 поразка. Так, Україна переграла Швецію 1: 0 в товариському матчі в 2008 році, потім здолала скандинавів в серії пенальті на товариському турнірі в 2011 році (основний час завершився внічию 1: 1) і в тому ж році поступилася 0: 1 в ще одному товариському поєдинку .

 

Однак головний особистий матч українці і шведи зіграли на домашньому для України Євро-2012. Це був дебютний для української команди поєдинок на чемпіонатах Європи, і його повинен добре пам’ятати діючий наставник національної дружини: Шевченко, який проводить тоді свій останній великий турнір в кар’єрі, відвантажив Ібрагімовичу і компанії два м’ячі, які принесли Україні перемогу 2: 1. Сам Златан, до слова, також відзначився голом у тому протистоянні.

З того складу збірної України на сьогоднішній день в розташуванні національної команди, крім Шевченка, який займає пост головного тренера, залишилися тільки два футболісти: це воротар Андрій Пятов і атакуючий півзахисник Андрій Ярмоленко.

 

Якщо голкіпер “Шахтаря” перебуває в статусі запасного воротаря на поточному Євро, то хавбек “Вест Хема” капітанить і вже встиг відзначитися двома забитими м’ячами (гол в ворота Нідерландів вийшов особливо красивим). Але і в поєдинку майже 10-річної давності Ярмоленко запам’ятався результативною дією: саме з його подачі з флангу Шевченко головою вколотив другий м’яч у ворота скандинавів.

Таким чином, у сьогоднішньої збірної України є як мінімум три людини, які добре пам’ятають, як успішно протистояти шведам на чемпіонаті Європи. Сподіваємося, цей безцінний досвід зіграє ключову роль 29 червня, коли Україна і Швеція вийдуть на зелений газон “Хемпден Парк” в Глазго, щоб визначити останнього чвертьфіналіста Євро-2020.

Нагадаємо, на груповій стадії Євро-2020 збірна України поступилася Нідерландам 2: 3 і Австрії 0: 1, а також переграла Північну Македонії 2: 1.

За матеріалами dialog.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *