Терміново! Він таємно виїхав з країни. Забрав всю сім’ю: вже зараз, білоруси в ш0ці – втеча

27-річний дільничний міліціонер з Гомеля Іван Колос, який записав раніше відео із закликом до білоруських силовиків, переїхав до Києва зі своєю дружиною Анастасією. Як його рішення сприйняли колеги і як співробітники білоруської міліції відносяться до Лукашенка – про це він розповів в інтерв’ю журналісту «Белсату» в Києві Марині Ступак.

Основним тригером того, що я записав це відео, стали знущання співробітників (правоохоронних органів – ред.) Над мирними громадянами, які виходили на мирні протести. Що сталося після того, як я записав відео? Буквально хвилин через 20-30 до мене приїхали мої керівники з моїми ж колегами, намагалися зайти в квартиру, я їм не відкривав двері, тому що розумів чим це загрожує. Вмовляли просто поговорити.

Ну зрозуміло, я ж працюю в міліції, я знав що буде за підсумком, якщо я їм відкрию двері. У підсумку вони придумали привід, що потрібно забрати посвідчення і жетон. Я їм сказав, що скину це все з балкона, скинув посвідчення і жетон з балкона. Керівники поїхали, співробітники залишилися спостерігати за під’їздом, чекали поки я вийду. Я розумів до чого все йде, і в цю ж ніч потайки пробрався з квартири і виїхав з країни.

Журналістка запитала – Ви в інтерв’ю говорили, що в Гомелі вас теж відправляли розганяти протестуючих. Як це було, розкажіть.

– На той момент я ще не остаточно дозрів для такого відео. Це було 9-го числа. Тільки-тільки закінчилися вибори, я чергував на виборчій дільниці. І нас зібрали всіх в райвідділі і сказали: «Так, треба 30 чоловік для патрулювання в парку, щоб ніхто нічого не перевернув, не зламав». А потім з’ясовується, що в іншому місці, в кілометрах двох від площі, зібралися люди, які вийшли на мітинг.

Нам кажуть: «Треба їх всіх розганяти». Що ось у мене клацнуло в це момент – люди почали кричати: «Міліція з народом», ніхто не виявляв агресію в нашу сторону. ОМОН затримував людей, передавав їх нам, щоб ми в автозак заводили. І тих, яких передавали мені, я просто заводив трохи далі, відпускав і говорив: «Біжи», і людина тікала. Мені за це потім ще люди з будинків «спасибі» кричали.

Раніше, наприклад в 2010-му році, я пам’ятаю, були протести, але я тоді був ще не дуже зрілий, скажімо так, політично. Не було якоїсь альтернативної інформації, для мене принаймні. І на той момент мені було 17 років, я навіть права голосу не мав. А зараз, в цьому році, взагалі в цю навіть п’ятирічку, держава зробила дуже багато критично невірних кроків. Я в принципі не поділяв політику чинної влади, навіть перебуваючи в міліції, будучи співробітником.

І бачачи, що у мене всі родичі, друзі проголосували за Тихановську, я також проголосував за Тихановську. І тут Єрмошина (Лідія Єрмошина – глава ЦВК Білорусі – ред.) Оголошує по телевізору: «Олександр Григорович Лукашенко 80%» і мені інтернет відключають, і все – живи з цією інформацією як хочеш. Тобто це, напевно, послужило тим тригером, що навіть люди вийшли на вулиці – все бачать, що з їх оточення ніхто за Лукашенко не голосував, звідки 80%?

Буду допомагати правозахисних організацій. Допомагати, наприклад, які звільнилися співробітникам, яких звільнили через їх політичних поглядів. Все буде залежати від того, яка у нас буде політична ситуація в країні.

В кінці я б хотів звернутися до співробітників, щоб все уважно дивилися на політичну ситуацію, оцінили всі ризики, тому що режим Лукашенка дуже слабкий, він підтримується тільки співробітниками МВС, більше його ніхто не підтримує. Необов’язково звільнятися з міліції, можна просто не виконувати злочинний наказ. І все буде добре.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *