Україну проігнорували: Білорусь передала Росії вагнерівців, що воювали на Донбасі

Білорусь передала Росії затриманих членів приватної військової компанії “Вагнер”, в тому числі і тих, які воювали на Донбасі. Всі вони вже перебувають на території країни.

Як повідомляється на сайті російської Генеральної прокуратури, йдеться про 32 громадян РФ. Ще один залишився в Білорусі, оскільки він має білоруське громадянство. Пише obozrevatel.com

“Передача вказаних осіб здійснена в суворій відповідності з нормами міжнародного права і національного законодавства Російської Федерації і Республіки Білорусь, в тісній взаємодії органів прокуратури наших країн. Компетентні органи Російської Федерації продовжать розбиратися з ситуацією, що склалася навколо цих громадян”, – заявили в Генпрокуратурі.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що президент Білорусі Олександр Лукашенко таким чином зробив вибір на користь Росії.

“Білорусь є учасницею так званої Мінської конвенції про правову допомогу у кримінальних справах … Наскільки мені відомо, українська сторона передала відповідні документи на розгляд білоруської сторони – і на підставі цих документів мала бути почата перевірка наявності або відсутності підстав для екстрадиції”, – зазначив заступник голови МЗС Євген Єнін.

Також в повідомленні на сайті МЗС сказано, що Мінську були надані докази участі 28 найманців ПВК “Вагнер” в терористичній діяльності, які були викладені в запитах на видачу їх Україні.

Зі свого боку в Офісі президента зазначили, що очікували від Білорусі більше юридично коректного і зваженого рішення.

“Україна з жалем приймає рішення Республіки Білорусь передати Росії раніше затриману групу осіб, які належать до ПВК” Вагнер “. Українська сторона очікувала більш юридично коректного і зваженого рішення”, – йдеться в заяві.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов вважає, що таке рішення влади Білорусі негативно позначиться на відносинах двох країн.

“На жаль, влада Білорусі прийняли не правове рішення, яке не відповідає духу двосторонніх взаємин, і є недружнім кроком щодо України”, – зазначив він.

Джерело: bbcccnn.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *