Нам потрібно не згортання реформи, а її поліпшення. Уряд додатково знайде понад 11 млрд. грн. на зарплати медиків. Для багатьох категорій медичних працівників підвищення сягне 50%

Вчора Президент Володимир Зеленський озвучив декілька дуже важливих тез. Президент зазначив: правда у тому, що реформа має як великі плюси, так і очевидні мінуси. І наше завдання зберегти плюси и терміново виправити помилки.

Президент чітко акцентував увагу на тому, що нам потрібно не згортання реформи, а її поліпшення. Визнання та виправлення помилок.

Отже, перша помилка, яку ми негайно починаємо виправляти – це недостатнє фінансування. Такі розвинуті країни, як Франція та Німеччина, витрачають на систему охорони здоров’я приблизно 10 відсотків ВВП. Польща у цьому році виділила близько 5%, і з кожним роком цей відсоток поступово збільшується, адже поляки вважають його недостанім. ВВП України на порядок менше, ніж у Франції чи Німеччині та значно нижчій, ніж у Польщі. Але ми витрачаємо на медицину лише 3% ВВП.

В умовах дефіциту фінансування жодна реформа не матиме успіху! Тому Комітет здоров’я нації наполягає на необхідності збільшення фінансування системи охорони здоров’я наступного року вдвічі – до 6% ВВП. Процес формування бюджету 2021 року вже розпочався, і ми закликаємо уряд і парламент переглянути розмір фінансування медицини. Ми чудово розуміємо, як нелегко в умовах кризи знаходити додаткове фінансування. Але медицина сьогодні – це наш другий фронт. Від ефективності нашої медицини залежить майже все в країні – робота економіки, системи освіти, навіть боєздатність армії. І забезпечення цього другого фронту всім необхідним – завдання номер один. Закликаю не лише медиків, але й все українське суспільство нас підтримати. Шість відсотків ВВП на медицину у наступному році – повинно стати спільною метою і спільною перемогою всіх українців.

Що ж стосується цього року, то в умовах кризи в економіці та пандемії найбільш пріоритетним є питання збереження медичних кадрів та медичних установ. Тому ми вносимо зміни до закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», що дозволить усім медичним закладам отримати фінансування на рівні не меншому, ніж у 2019 році. Додатково за рахунок пакетів медичних гарантій будуть фінансуватись екстрена медична допомога, лікування коронавірусної інфекції, інфарктів та інсультів.

Друге наше завдання – вже сьогодні терміново підтримати всіх наших медичних працівників. Адже всі вони знаходяться на передовій боротьби з коронавірусною інфекцією! Уряд додатково знайде понад 11 млрд. грн. на зарплати медиків. Для багатьох категорій медичних працівників підвищення сягне 50%. Ми як законодавці зробимо все можливе, щоб зміни до бюджету були максимально швидко затверджені. І підвищення зарплат відбулось у заплановані терміни!

Третє завдання – ми негайно починаємо процес внесення змін до законодавства, які дозволять МОЗу розробити та затвердити національні протоколи лікування та стандарти якості. Саме на основі національних протоколів та стандартів будуть розраховуватись тарифи пакетів медичних послуг. І вже з наступного року наші медичні заклади почнуть отримувати від держави за надані пацієнтам послуги рівно стільки, скільки ці послуги реально коштують на ринку, а не як вони коштують зараз. Одночасно ми захистимо і наших пацієнтів. Національні протоколи та стандарти якості – це можливість проконтролювати, чи отримав пацієнт професійну та якісну допомогу.

І четвертий напрямок – збільшуючи фінансування, ми повинні одночасно і підвищувати рівень відповідальності медичних закладів перед пацієнтами. За статистикою, лише 20% лікарських помилок спричинені людським фактором, а 80% стаються через недосконалість медичних технологій, брак медичного обладнання. Отже, від помилок важливо захистити як пацієнта, так і лікаря. Розв’язати цю проблему допоможе система страхування відповідальності лікарів. У багатьох країнах світу страхування професійної відповідальності медичних працівників є обов’язковим. І, на думку Комітету, запровадження такої системи в Україні має стати частиною медичної реформи.

Хочу ще раз процитувати Президента: реформа не скасовується та не зупиняється. Ми перезавантажуємо Програму медичних гарантій – тарифи на послуги повинні стати реальними та ринковими. Ми захищаємо наших медичних працівників, виділяємо додаткове фінансування. Ми працюємо над подальшими змінами та наближенням правил роботи медичної сфери до світових стандартів. Є діалог і співпраця між комітетом та міністерством, разом єдиною командою ми виконаємо всі поставленні завдання

За матеріалами аккаунту Сергія Радуцького

Джерело: marik.co.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *