Україна остаточно переходить на зимовий час: коли переводити стрілки годинника востаннє

27 жовтня Україна переводить годинник на годину тому, переходячи на зимовий час, який стане постійним і відповідатиме міжнародному часовому поясу UTC+2.

27 жовтня Україна здійснить останній переклад годин на зимовий час, що ознаменує завершення багаторічної практики, повідомляє Dialog.UA.

Верховна Рада України 16 липня 2024 року ухвалила рішення про скасування літнього часу.

Законопроект № 4201ініційований головою Верховної Ради Русланом Стефанчукомбув зареєстрований 9 жовтня 2020 року. Його обговорення тривало кілька років, і у березні 2021 року депутати схвалили його за основу, проте подальший розгляд затягнувся. Нарешті 261 народний депутат підтримав ініціативу, яка скасовує перехід на літній час, який діє в Україні з 1981 року.

Головна причина скасування переходу полягає в тому, що “сезонні тимчасові зміни” негативно впливали на здоров’я людей. За словами Ярослава Залізняканародного депутата, адаптація до переведення часу раз на півроку викликала погіршення самопочуття та зниження працездатності громадян. Дослідження показують, що після переведення стрілок у людей часто виникають проблеми зі сном, а також загострюються хронічні захворювання.

Також, незважаючи на те, що переведення часу було спочатку введено для економії електроенергіїданий факт так і не було доведено.

Луганська та Донецька області, а також райони Харківської, Дніпропетровської та Запорізької відносяться до часового поясу UTC+3. Частина Закарпаття знаходиться у зоні UTC+1. Проте більша частина країни розташована в межах другого часового поясу UTC+2, який і діятиме на всій території України постійно.


Останній переведення стрілок на зимовий час буде здійснено в нна 27 жовтня, та Україна закріпить єдину систему часу, що стане кроком до покращення якості життя громадян та стабільності.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *