Буде тільки на свята? Ажіотаж навколо картоплі: експерти прогнозують узимку “золоту” ціну за кілограм

В Україні здійнявся ажіотаж навколо картоплі. Лише за останній тиждень ціна в Україні зросла у середньому на 19%. Це спровоковано низьким урожаєм та якістю овочів через несприятливі погодні умови.

Аналітики проекту EastFruit зазначили, що українські фермери пропонують до продажу картопля по 17-25 грн/кг ($0,41-0,61/кг), причому.

Зазначається, що головною причиною зростання цін залишається високий попит з боку оптових компаній, які закуповують овочі для зберігання. При цьому в деяких регіонах через сильні дощі фермери зіштовхнулися із проблемою збирання врожаю, що також підвищує ціни на картоплю.

На даний момент ціна на картоплю в Україні в середньому вже в 2,8 рази вища, ніж за аналогічний період минулого року. Оптовики не поспішають продавати основний обсяг овочів, тому що розраховують на більш високі ціни в першій половині цього сезону.

Ціни на картопля в супермаркетах України такі

В АТБ картопля продають за 24,95 грн/кг.

При цьому у Сільпо ціни стартують від 28,20 гривні за кілограм.

У той же час Auchan овоч можна придбати по 24,80 грн/кг.

А ось узимку картопля у супермаркетах може коштувати 50-55 грн за кілограм. Такий прогноз надав аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

В ефірі Українського Радіо він констатував, що зараз на оптовому ринку середня ціна коливається в діапазоні 19-22 грн., а в магазинах – 30-35 грн. за кілограм.

А ось цибулі зараз на ринку достатньо. Пропозиція моркви коливатиметься між цибулею та картоплею. Але на нас чекає ще підвищення податків, “тому якогось суттєвого зниження цін, на жаль, не буде”, – стверджує аналітик.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *