Вчора повертався з Польщі. На кордоні зайняв чергу в 21:00. Простоявши цілу ніч на морозі, вже о 12 годині наступного дня я добрався до воріт щоб пройти польську сторону.

Вчора мій молодший брат повертався додому з Польщі, оскільки було повідомлення, що кордони закриють ЗОВСІМ. Хоча насправді на кордоні він був ще позавчора. Публікую його розповідь повністю, без змін:

“Вчора повертався з Польщі. Зараз опишу як виглядає цей процес.До кордону вас везе перевізник ціна від 200-500злотих. Вас висаджують на кордоні і все. Ви займаєте чергу і стоїте. Я зайняв чергу в 21:00. Польський кордон абсолютно відкритий для українців – їдьте додому. Українські прикордонники дзвонять і кажуть скільки людей пропустити, приблизно 50 чоловік проходить в одну годину. Простоявши цілу ніч на морозі, вже о 12 годині наступного дня я добрався до воріт щоб пройти польську сторону.

В черзі за весь цей час люди билися, штовхалися, стояли вагітні жінки, люди старшого віку, були такі що не могли стільки часу стояти втрачали свідомість і їх вже заносили без черги. І ось вже в першій годині дня я зміг перейти через польську сторону. До української сторони треба буде іти пішки. Коли ви дойдете тепер треба буде стати в чергу на автобус бо пішки вас не пропустять. Щоб автобус провіз вас тих 100метрів митного контролю вам треба буде заплатити 50злотих, люди відмовлялися платити і пізніше ціну знизили до 30 злотих. Трамбують вас в автобус по 50 чоловік, тобіш з одного автобуса такого Зе заробляв по 1500+ злотих. Вже майже на виїзду вас всіх виганяють з автобуса і міряють температуру.

За ніч стоячи в черзі на морозі я одягав на себе усе що мав три светри, дві пари штанів, три пари носків тому температури у мене не було, як і ні в кого в тому автобусі. Далі вам роздають ті анкети які ви маєте заповнити на час карантину. Стоїть один стіл без стільця і одна ручка на нас всіх. Хто писав на стільці, хто на на спині, хто на коліні….І ось ви здаєте анкети, вам віддають паспорти, заганяють всіх назад а автобус і він везе вас з митниці на найближчу заправку. Там всі виходять і ідіть куди хочете. Для всіх переляканих хочу сказати що ми повертаємося з цивілізації. На кожній польській фірмі безплатно роздають маски і рукавички, не по одній парі по п’ять десять…тому в тій добовій черзі я не бачив ні однієї людини без маски чи рукавичок. В магазинах у Польщі перед входом стоять безплатні атнісептики і охраннік який вас без маски не пустить. Ті випадки захворювання що є в Польщі то привозять поляки які повертаються з Європи до додому, на кордоні вони не стоять а їдуть відразу до дому, якщо машини немає до дому вас завезуть. І повірте вони сидять дома, за порушення умов карантину штраф 15000злотих і стражі перевіряють кожного, кожен день чи він дома.

Тому для переляканих: сходіть вмийтеся холодною водою, ми вертаємось додому, хоча краще б не верталися бо якщо захворіти там, то у вас буде безоплатно лікування в окремих боксах незалежно від того є у тебе страховка чи немає. І останнє на час карантину у Польщі люди будуть отримувати 60% своєї зарплати якщо фірма закрилася, такі собі оплачувані канікули. А у нас що?”

Мар’яна Шкраб’юк

Джерело: prefiks.co.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *