Наші вчені розробили тест-системи для діагностики кoрoнaвiрyсy. Але зараз є велика прoблeма

Ігор Кондратюк на своїй сторінці в Фейсбук написав допис.

Про тест-системи від Інституту Молекулярної Біології і Генетики. Сьогодні мав розмову з директором Інституту, академіком Михайлом Тукало. Так, вчені інституту розробили тест-системи для діагностики коронавірусу SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-2019. Вона має назву «Тест-система для діагностики коронавірусу COVID-19». Дана тест-система пройшла реєстрацію в Україні та являє собою готовий до використання набір для кількісної полімеразної реакції (ПЛР). Новини про актуальне досягнення ІМБіГ можете почитати на сторінці https://www.imbg.org.ua/uk/news/
Але зараз є велика проблема: вчені чекають подальшого фінансування державаю (тобто – Академією Наук, яка отримає ці кошти від кабміну) виробництва цих тест-систем. Які коштують 250 гривень, в той час як ціна зарубіжних починається з 370 гривень!
Я думав, що ми, свідомі громадяни, і громадяни, які хочуть пройти тестування, скинемось моїм екс-колегам з ІМБіГ, і вони в три зміни вироблять такі необхідні тести. Але існують абосолютно ідіотські правила фінансування установ НАНУ, які не дозволяють наразі це зробити. Бо прийняти гроші від благодійників/меценатів Інститут ще може, але віддати ці тести він мусить…державі. Тобто за актами виконаних робіт всі тести підуть туди, куди розподілить МОЗ! Зараз Міноборони (!!!) спробує терміново зламати цей гальмівний механізм, і може крига скресне. Військові хочуть замовити тести для воїнів, але – не можуть! (в армії є кілька медичних лабораторій, які можуть проводити тестування).
Отже – чекаємо новин. Позитивних. Вчені – хочуть і можуть, а Кабмін повинен дуже швидко виправити ситуацію

Igor Kondratiuk

Джерело: bestpost.co.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *