Пр0рuв на кілометри! ЗСУ пішли на реk0рд: фр0нt просто nал@є. Окуn@нтu в к0тлl, там жеstь!

Як розповів начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш, на Бахмутському напрямку спостерігається дуже динамічна обстановка.

“На Бахмутському напрямку зараз дуже активна динамічна обстановка. Противник продовжує наносити артилерійські та авіаційні удари. Так, за минулий день противник 576 разів обстрілював позиції Збройних сил України, також 5 разів використовував авіацію.

Відбулося 10 бойових зіткнень. Нашим захисникам вдалося ліквідувати понад дві сотні окупантів, а також низку різної важкої техніки противника, включно з танками, БМП, БТР та бойовими броньованими машинами, також ствольні системи типу Д-20 і Д-30 та один БпЛА “Ланцет”. Також було завдано ударів по укріпрайонах противника. Противник зараз відчуває роботу нашої артилерії”, — сказав Євлаш в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За його інформацією, Сили оборони України мають успіхи в районах Андріївки, Одрадівки та Курдюмівки, де витискають росіян. Українські військові взяли в полон трьох російських окупантів, вони вже передані спеціальним службам.

“Наразі з ними проводиться відповідна робота. Надалі вони поповнять обмінний фонд, і ми зможемо поміняти наших героїв-захисників України на цих військових злочинців”, — сказав Євлаш.

Спікер зазначив також, що зараз росіяни залучають до бойових дій представників тилових підрозділів, які займалися забезпеченням. Так зв’язківці, кухарі потрапляють у штурмові загони.

“Також вони використовують десантні підрозділи, свої парашутно-десантні, десантно-штурмові війська як піхоту, що, в принципі, теж не притаманно цьому роду військ, тому що вони призначені під інші завдання. Воюють різні підрозділи. Це і “зеки”, і “Шторм-Z”, це і бойовий армійський резерв на Бахмутському напрямку, і підрозділ “Барс 13”. Також у них є підрозділ “Ахмад”, наприклад, раніше під Кліщіївкою було завдано удару по підрозділу ГРУ Генерального штабу. Вони активно використовують мотострілецькі підрозділи, полки й також танкові різні підрозділи, які беруть участь на Бахмутському напрямку”, — розповів Євлаш.

Він зазначив, що на південному фланзі Сили оборони України продовжують наступальну операцію, на північному — противник обороняється, намагається переходити в активні штурмові атаки, щоб уповільнити просування українських військових.

А ось військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан звертає увагу, що українські війська вийшли до дороги Т0513, яка пролягає територією Краматорського та Бахмутського районів через Лиман – Сіверськ – Бахмут – Горлівку. Водночас росіяни продовжують утримувати залізничну лінію, що перешкоджає подальшому просуванню.

Новий плацдарм надасть можливість й надалі деокуповувати території.  Він підкреслив, що у районі нещодавно звільнених Кліщіївки та Андріївки українські бійці викинули окупантів за залізничну дорогу.

Збройні Сили на Бахмутському напрямку створили хороший рубіж оборони, вздовж якого можна рухатися і на північ у бік Бахмута, і на південь у бік Горлівки.

Саме такого роду заходи зараз будуть проводити. Наразі наші частини базуються на цих опорних пунктах. Вони зараз розташовані трохи на підвищенні, ніж росіяни за залізничною дорогою,– мовив Світан.

У районі Бахмута іде три лінійних орієнтири: залізнична та шосейна дорога й річка Бахмутка майже паралельно у бік Горлівки й північніше у бік Бахмута. Використовуючи ці три лінії, як рубежі оборони, українські бійці зможуть рухатися вперед.

Військовий експерт припускає, що найближчим часом ми побачимо штурми Бахмута українськими військами з півдня і рух далі на Курдюмівку в бік Горлівки й Гольмівського.

«Це вже робота над плацдармом для просування наших військ під час осінньо-зимового роздоріжжя, яке не дасть рухатися по полях. Але по Горлівській агломерації, або в районі Авдіївки, рухатися можна у будь-яку погоду, тому, я думаю, наші війська готуватимуть обидва варіанти», – додав Світан.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *