Журналістка : Куди гірше, пацани? Вам би всім стати на коліна, і привселюдно сказати одну фразу: ми не змогли, простіть нас і відпустіть.

Спочатку їх мало бути 10 мільйонів. Потім – 1 мільйон. Це стільки тестів обіцяв українцям нинішній президент Зеленський, якому довірили свої долі наївні (залишимось на цьому визначенні) виборці-шаровики.

В результаті все закінчилось зовсім іншими цифрами.

Центр громадського здоров’я та Офіс президента повідомили, що Україна отримала з Китаю 250 тисяч швидких тестів на коронавірус і 521 систему проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

За медичним обладнанням було споряджено військового літака ІЛ-76, куди, окрім пілотів, посадили народного депутата від Слуги народу Андрія Мотовиловця. Надреп, до речі, повідомив зразу після прильоту, що він виконував доручення заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка. Ну, типу в магазин збігати.

– Коли закінчився робочий день у Верховній Раді, коли ми проголосували за генерального прокурора, я просто з’явився в Офісі і спитав: вам потрібна допомога? Вони кажуть: нам потрібно терміново організовувати прийом грошей і закупівлі, допоможіть людьми.

Я обдзвонив своїх друзів фінансистів і закупівельників, щоб вони приєднувались і почали масово розгортати роботу.

Журналіст: – Тобто просто так вийшло, що ви готові були допомогти?

– В житті завжди грає роль випадок. Я просто опинився в потрібному місці в потрібний час».

Ну, ви розумієте, як там у них приймаються рішення, так? Кого спіймали, хто зайшов, той і полетів.

На переліт було витрачено «порядку 200–260 тисяч доларів». Скільки на закупівлю систем – невідомо. Мотовиловець не знає, бо все фінансувалось зі «спеціального фонду», який створили олігархи.

Андрій Мотовиловець, кажуть, хороший хлопець. Не буду сперечатися. Принаймі полетів, тепер відбивається від нападок і питань, в яких фахово не розуміється. Так завжди буває з хорошими людьми, коли вони з дyрнями зачіплються.

В понеділок, коли Андрій Мотовиловець добросовістно віз нам тести ІЛом-76, головна санітарна лікарка Чехії Павла Сврчинова заявила, що частота помилок китайських «швидких тестів» становить 80 відсотків. Сврчинова також сказала, що, на щастя, лікарі були завбачливими в цій ситуації і паралельно почали відбирати і так звані класичні зразки.

Я вже бачила твердження, що ми накупили китайського сміття на мільйони доларів. Але навряд чи ми дізнаємося колись правду про цю “рятівну спецоперацію”.

Південна Корея першою почала тестувати масово. Такий метод допомагає завчасно визначати інфікованих і починати негайні заходи. І убезпечувати населення від високих показників смертності.

В Німеччині і Швейцарії відкрились пункти Corona Drive In. Тобто, ви можете під’їхати на своєму авто, здати мазок із носової та ротової порожнин, отримати результат і їхати собі далі. Або не їхати.

В цих пунктах всього вистачає – є тести, маски, захист для лікарів. І є страхове покриття для тих, хто захворів. І є можливість здати тести платно.

І, звернуть увагу, все це відбувається точно без зусиль Авакова.

Ми про такий космос навіть мріяти не можемо. Але чому наші, навіть вже визначені опорними, лікарні, все ще не готові до прийому хворих і там не вистачає елементарного?

Вчора була новина про звільнення медичних працівників в Київській області, які замість двох сотень захисних костюмів отримали вісім. В районних лікарнях порожньо. Кожного дня обіцяють тести. Людей годують обіцянками. Зате є тести для нардепів і прокурорів. І є куди їх госпіталізувати.

Вже почали переповідати, що тести залишають для важливих персон, бо тепер всі їхні поїздки в елітні світові клініки накрилися мідним тазом. Я не знаю, чи це правда. Але точно не виключаю такого підходу.

Поки оці наші молоді і не дуже імпотенти від влади жують шмaрклі в своїх он-лайн чатах, щоб не заразитися від курортників Куршевелю, світ вже побудував лікарні, дорожні пункти, почав виробляти свої тест-системи і почав лікувати людей. Про економічні заходи для населеня я просто мовчу – не буду травити серця.

У нас президент збирає олігархів, з виряченими очима просить у них допомоги, олігархи створюють паралельні штаби у містах-мільйонниках, в прямих ефірах виховують безпорадних голів ОДА, міністр охорони здоров’я то істерить, то жартує, що у нього коронавірус, то вимагає ввести надзвичайний стан, глава Офісу президента в розпал епідемії купує елітне авто за 3 мільйони гривень, Головний Чорт країни устами своєї обслуги обіцяє відслідковувати айпішники і погрожує тим, що буде все ще жорсткіше.

Куди гірше, пацани? Вам би всім взятися за руки, стати на коліна і привселюдно сказати одну фразу: ми не змогли, простіть нас і відпустіть.

І, може, відпустимо.

Ну і найголовніше. Є у нас Інститут молекулярної біології та генетики НАН України. Його працівників в розпал епідемії коронавірусу відправили в неоплачувану відпустку. Так робили з вченими завжди, тому що не вистачало коштів. Причому вчені встигли створити вітчизняний тест для виявлення COVID-19. І президент Зеленський навіть анонсував, що вони виготовлять 200 тисяч тестів. Не виготовлять – немає потужностей. І грошей немає для своїх. Простіше і вигідніше привезти з Китаю, правда ж?

Заступник голови Інституту, професор, доктор біологічних наук Сергій Дзядевич повідомив, що «перший маленький транш грошей надійшов лише сьогодні вранці (тобто, 24 березня – примітка моя). Ми вже зробили і передали в Центр громадського здоров’я в Житомир 600 аналізів. І ми це зробили за власні гроші, матеріали. Зараз банально потрібно купувати нові реагенти, а у нас це відбувається дуже повільно”.

До речі, Оксана Півень, наукова співробітниця Інституту, докторка біологічних наук ось що написала про тести з Китаю, які привіз нардеп Мотовиловець і про які так палко говорив президент з бункеру: “Анонсовані паном президентом тести приїхали, щоправда не для ПЛР-діагностики (полімеразно-ланцюгової реакції), а на антитіла. І не 10 млн, а 250 тисяч штук. Трохи не те, і трохи не так, помилився, з ким не буває, хотів приємне зробити народу. Зате 10 ШВЛ приїхали з Китаю! Ой, ні, не ШВЛ, а 11 ампліфікаторов (це спеціальні машини, щоб ПЛР проводити та виявляти присутність геному вірусу в пацієнтів)”.

Тому, дорогі співвітчизники, сидіть тихо в карантині. Бо інших варіантів у них для нас просто немає.

Zoya Kazanzhy

Джерело: bestpost.co.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *