23 жовтня 2021 – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

23 жовтня – 296-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 69 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 10 жовтня Юліанського календаря.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день снігового барса, День моля, День організаторів заходів, День народження плеєра iPod, День обізнаності про синдром раптової смерті при епілепсії, День обізнаності про синдром Кабукі.

В Україні – День працівників реклами, в США – День помічника юриста, День Бостонського кремового торта, День телеведучих ток-шоу, День “Ластівки вилітають з Сан-Хуан – Капістрано”, День консервування, День пітбуля, День “Шльопні докучливого колегу”, День кроксів, день змін, в Мексиці – День доктора, в Єгипті – День звільнення, в Бразилії – День льотчика, в Таїланді – День Чулалонгкорна, в Угорщині – День Республіки, День пам’яті угорського повстання.

Пам’ятні дати 23 жовтня, річниці та події
23 жовтня 1814 року в Лондоні хірургом Джозефом Карп’ю була проведена перша в сучасній історії пластична операція – з відновлення форми носа. До речі, ринопластика – один з найдавніших напрямків пластичної медицини. Такі операції виконували ще до нашої ери, зокрема, в Індії. Там вже вміли відновлювати носи, вуха і губи, втрачені, або покалічені в бою або за вироком суду. Потім сліди розвитку пластичної хірургії відсутні до кінця 15 століття. В цей час сицилієць Антоні Бранка став використовувати тканину з руки для відновлення пошкоджених вух і губ. Але засновником сучасної пластичної хірургії вважається італієць Гаспар Тальякоцці.

У 1946 році в цей день відкрилося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.

У 1947 році вперше лауреатами Нобелівської премії стало подружжя. Вихідцям з Австрії американським біохімікам Герті і Карлу Корі “за відкриття каталітичного перетворення глікогену” була присуджена премія з фізіології і медицини.

У 1956 році в Угорщині почалося антирадянське повстання, більше відоме як Угорська революція. У радянських ЗМІ її називали угорським контрреволюційним заколотом. Революція була жорстоко придушена радянськими військами. Але подія стала однією з важливих в період холодної війни, яка продемонструвала, що СРСР готовий військовою силою утримувати комуністичні режими в країнах Варшавського договору.

Згідно зі статистикою, з 23 жовтня по 31 грудня 1956 року, під час революції, загинули 2652 угорських повстанці, 348 мирних жителів, було поранено 19 226 осіб. Більшість жертв становили робітники – 46,4%, військові і поліцейські – 16,3%, студенти – 7,4%, при цьому 44% були молодші 25 років. У Будапешті, в результаті вуличних боїв між радянськими військами і повстанцями, були повністю знищені 4 тисячі будинків і ще 40 тисяч пошкоджені.

У 1983 році 23 жовтня терористи-смертники атакували штаби американського і французького миротворчих контингентів в Лівані, загинули майже 300 миротворців.

У 2000 році китайські археологи виявили музей музичних інструментів, який був створений 2 тисячі років тому, в епоху династії Хань.

У 2000 році вчені університету Пенсільванії виявили найдавніші бактерії, яким, за їхніми оцінками, близько 250 мільйонів років.

Клінтон підписав указ про виділення 58 млрд доларів на встановлення національного стандарту вживання алкоголю за кермом. Згідно з документом, в крові водія може міститися не більше 0,08% алкоголю.

Яке сьогодні церковне свято
Православна церква 23 жовтня вшановує пам’ять двох святих мучеників – брата і сестри Євлампія і Євлампії. Інші назви свята: “Євлампій”, “Євлампій-світильник”, “Зимовказівник”.

Що сьогодні не можна робити
Не можна їсти жирну їжу, приймати алкоголь.

Прикмети на 23 жовтня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

дме східний або північний вітер – чекайте похолодання;
немає морозу – зими ще 4 тижні не буде.
Іменини 23 жовтня
Іменини у Амвросія, Андрія, Євлампія, Федора і Василя.

За матеріалами.unian.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *